📦 Országosan van lehetőség házhozszállításra. 🏠 Személyes átvétel pedig az István utca 28-ban lehetséges. :) Várunk szeretettel! 🙋‍♀️

Hoya (Viaszvirág / Porcelánvirág) gondozása

Hoya (Viaszvirág / Porcelánvirág)

Hoya (Viaszvirág / Porcelánvirág) nevének eredete:

A Hoya nevet az angliai Northumberland herceg főkertésze, Thomas Hoy után kapta Robert Brown botanikus barátjától / kollegájától. A Hoya nemzetséget kb. 200 különböző viaszvirág faj alkotja.

Porcelán virágnak pedig azért hívják, mert olyan kis törékeny virágokat tud hozni, melyeknek viaszos, porcelánszerű a kinézete.

Hoya (Viaszvirág / Porcelánvirág) származási helye:

E fajok többsége Ázsiából származik és nagy népszerűségnek örvend olyan országokban, mint Kína, Thaiföld, India stb. egészen Ausztráliáig.

Ezek a trópusi, többségében örökzöld növények a fákon nőnek, de megtalálhatóak néhol földön és más sziklásabb területeken is.

Hoya (Viaszvirág / Porcelánvirág) fényigénye:

Világos, kellemes meleg helyet kedveli (tehetjük ablakba is), akár közvetlen napsütést is jól tolerálja bizonyos mértékig. A tartósan erős nap vagy nyári déli közvetlen nap viszont kárt okozhat a növényben.

Érdemes néha megforgatni a növényt, hogy a fény másik oldalát is jól érje. A helyét viszont ne változtassuk sűrűn, mivel virágok/bimbók lehullását eredményezheti.

 

Hoya (Viaszvirág / Porcelánvirág) vízigénye:

Átlagos vízigényű növény, viszont a túlöntözésre érzékenyen reagálhat. Akkor öntözzük, ha már a föld felszínét teljesen száraznak érezzük és öntözést követően, hagyjuk a cserépből kifolyni, lecsöpögni a felesleges vizet. Inkább öntözzük kevesebbet és hagyjuk jobban kiszáradni, minthogy túlöntözzük.

Párásítás nélkül is kibírja, de néha érdemes leveleit vízzel permetezni, vagy párásítani (pl.vízzel feltöltött kavicságyra tenni a cserepet, párásító készüléket alkalmazni), mert ilyen környezetben érzi magát a legjobban.

 

Hoya (Viaszvirág / Porcelánvirág) hőmérséklet igénye:

Legtöbbjük általában a 10-35 °C közötti hőmérsékletet kedveli.

 

Hoya (Viaszvirág / Porcelánvirág) átültetése:

Csak akkor érdemes átültetni, ha már nagyon kinőtte a cserepet, mivel szereti a szűkösebb közeget. Ilyenkor is inkább csak 1-2 mérettel nagyobb cserepet használjuk. Ha átültetés mellett döntünk, válasszunk jó vízelvezetésű földkeveréket pl. B típusú és kaktuszföld egyveleget és időzítsük tavaszra az átültetést. Ha nagyon hosszúra nyúltak a szárak, visszavághatjuk.

 

Hoya (Viaszvirág / Porcelánvirág) szaporítása:

A levágott szárakat vízben is gyökereztethetjük vagy dugványozzással (egyszerűen dugjuk be a szár elvágott oldalát a virágföldbe).

 

Hoya (Viaszvirág / Porcelánvirág) kártevői, betegségei:

Levéltetvek: Legtöbbször téli időszakban fordul elő, amikor túl meleg van a növény számára.
Túlöntözés / túl hideg: Levélhullást eredményez
Kevés fény, sűrű helyváltoztatás: Virághullást eredményez


Hoya (Viaszvirág / Porcelánvirág) mérgező-e:

Alapvetően nem egy mérgező növény, viszont a kiszivárgó tejnedve igen.

 Ha szeretnél otthonodba, irodádba vagy akár ajándékba Te is Hoya viaszvirágot, kattints ide!