📦 Országosan van lehetőség házhozszállításra. 🏠 Személyes átvétel pedig az István utca 28-ban lehetséges. :) Várunk szeretettel! 🙋‍♀️

Valami baja van a növényemnek, mit csináljak?

Ebben az őszi időszakban elég gyakori, hogy azt vesszük észre, hogy a növényeinkkel valami nincs rendben. Elkezdenek a levelek barnulni és lepotyognak. Előfordulhat, hogy egyszerűen pl. a helyváltoztatás miatt vagy a vízigénye változott meg vagy fűtést kapcsoltunk és a klímaváltozás viseli meg.


NA DE! Ilyenkor érdemes átvizsgálni a növényt, hogy látunk-e rajta bármiféle kártevőt.
Ezt úgy vehetjük észre, hogy a növények leveleit alul - felül átnézzük és a növények tövénél is megvizsgáljuk. Leggyakoribb kártevő ebben az időszakban a pajzstetű és gyapjastetű. A gyapjastetű ismertető jele, hogy kis fehér vattaszerű foltok jelennek meg áldozatán.


A pajzstetűt kicsit nehezebb észrevenni, főként a növények szárán és a levelek alján kell keresni, de ha nagyon elterjedt bárhol megjelenik. Ismertetőjele kicsi barna pöttyök, amik szépen rásimulnak a levélre és növény szárára, emellett csillogó ragacsos foltok is kísérik, mintha valami cukros átlátszó folyadék száradt volna rá. (az első képen látható, a második csak zuhanyzás után készült :) )

 

Az első lépés, ha bármelyiket észleljük, különítsük el a többi növénytől, mert könnyen átterjedhet.

Ha még csak elszórtan látjuk őket, akkor elegendő lehet nedves szappanos szivaccsal lemosni a beteg részeket, majd akár lezuhanyozni a növényt. Ezt érdemes időközönként megismételni, amíg látunk rajta kártevőt.

Súlyosabb esetben, ha nagyon ellepték a tetvek kedvencünket, az elbarnult, nagyon beteg részeket eltávolítjuk és meghálálja, ha a földjét is kicseréljük, mert ott is megbújhatnak. Kertészetekben, gazdaboltokban kapható többféle szer kártevőkre, aminek használata nagy segítséget nyújthat.

Én például a mospilánt szoktam mindkét kártevő esetében alkalmazni, de természetesen az eladótól, boltiszemélyzettől is lehet segítséget kérni, mit javasolnak. Az már csak bónusz, ha lefényképezed a növény beteg részeit és megmutatod, így nagyobb eséllyel tudnak megfelelő szert ajánlani. Mospilán egy mérgező vegyianyag, amivel óvatosan kell bánni. Természetesen a csomagolásán megtalálható a pontos felhasználási utasítás.
Sokan csak a növény beteg részeit szokták bespriccelni vele, viszont még hatékonyabb, ha a földjét is belocsoljuk, mert az anyag felszívódik a növénybe, így már ezt szívogatják a tetvek, ami semmiképp sem kedvez számukra. 😊

Nagyjából két hét múlva újra alkalmazom a növényen majd tovább figyelgetem. A két időszak között is törölgetem nedves szivaccsal a beteg részeket. Ezt addig alkalmazom, míg a növény teljesen fel nem épül 😊

Hajrá! 😊